2014. augusztus 10., vasárnap

Love-film és mégsem

Meddig használjam még ezeket a pontokat? Amíg ki nem jön DVD-n? Lehet, hogy az lenne tisztességes.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
Első ránézésre az ÍNAS 2 nem egy románc film. Ellentétben a Rió 2-vel, aminél nekem már felfordult a gyomrom a sok rózsaszín jelenettől.
Van benne két puszi és egy csók. Első ránézésre csak ez tűnik fel az embernek. Ahan, de akkor most nézzük is csak meg jobban.
Mint a Hiccstrid-hajó egyik legnagyobb rajongója, bátran állíthatom, hogy egy évre elég néznivalót kaptam. Számomra a szerelem nem abban nyilvánul meg, mikor folyton egymást falják, nem bírnak meglenni egymás nélkül, és minden egyes pillanatban érzékeltetik a külvilággal, hogy ők mennyire de mennyire szeretik egymást. Nem mondom, ennek is meg van a maga szépsége (leginkább annak a két embernek akik a kérdéses egyének, és nem azoknak akik kívülről nézik. Nekik inkább zavaró) de ez nem olyan mély dolog. Lehet, hogy később ők is eljutnak arra szintre, de ez még nagyon a felszín. Az igazi mély, gyökeres szerelem az, amit Hablaty és Asztrid produkál a képernyőn. És ez egyszerűen fantasztikus. Egy animációs film ratyára veri az összes romantikus filmet, úgy hogy nem is az volt a fő célja, hogy ezt a "több már mint románc"-ot bemutassa.
Nem tudom, volt a készítők között egy ilyen pár, akikről mintázhatták a viselkedést, vagy csak ennyire értik a dolgukat?

Kezdjük is a gyökerektől, azaz az első film előtti időszaktól:
Hablatyot nem kell bemutatnom. Vézna, szerencsétlen, tipikusan olyan személy, akire régen azt mondták, hogy még a lábnyomába is belecsap a villám. Olyan kétségbeesetten próbál beilleszkedni a Huligán törzsbe, hogy mindent megpróbál. Sikeretlenül.
Asztrid viszont pont az ellentéte. Ő pontosan az, ami Hablaty nem. Erős, magabiztos, bátor, vonzó (nem mintha Hablaty nem lenne az, de azért valljuk be: itt még nem nyomta a földbe a pubertás) és népszerű. Többnyire ezért is tetszhetett Hablatynak, mert megszemélyesítette azt ami a fiú akart lenni.
DE van egy közös pontjuk.
Mind a ketten érvényesülni akarnak. (Asztridnál lásd a sorozatot, hogy vissza akarja szerezni a családja becsületét)
Asztrid szimplán tudja, hogy nincs versenytársa ebben a korosztályban a "Hogyan (ne) öljük meg magunkat, mikor összefutunk egy túlméretezett gyíkkal" edzéseken. Az ikrek hamarabb ölik meg egymást, Halvér harcra képtelen, Takonypóc jó LENNE, ha az egója nem lenne nagyobb egy sárkánynál. És Hablaty... részletezzem? Így Asztrid a győzelem és a becsület-visszaszerzés tökéletes tudatában lépett be az arénába. És akkor mi történik? Hablaty jó lesz a dologban. Nagyon jó. Túl jó.
Mindenkinek van valamihez tehetsége, amiben tudja, hogy jó és egoizmus nélkül kimondhatja, hogy ahhoz ért. És ha nincs hozzá versenytársad, megszokod, hogy abban te vagy a jó. És mi lesz, ha jön valaki, aki jobb? Felrobbansz. Erre nincs más szó. Talán az, hogy ideges leszel. De az nem kifejezés, hogy mennyire.
Így lett ez Asztriddal is. Fenyegetésbe került a becsület-visszaszerzés terv, ráadásul valaki legyőzte abban, amiben a legjobb.
A romantikus repülés és a vörös halál megtalálása után Asztrid vikingesen gondolkozik. Rohanás a főnökhöz, és elmondani neki mit látott. Ha ezt megtette volna, egyből visszakapja a becsületét. Hisz olyat talált, amit eddig egy vikingnek sem sikerült. Hablatyot meg vagy száműzték volna, vagy valami súlyos büntetésben részesült volna. Hisz összeállt az ellenséggel.
Asztrid rögtön elrohanhatott volna, miután leszálltak, de nem tette. Mert megtetszett neki Hablaty. Pontosabban szerintem mindig is kedvelte, csak a harag, amiért fenyegette a győzelmét, ezt elnyomta. Na meg az, hogy a srácot mindenki lenézte. Szóval, mikor Hablaty határozottan kijelenti, hogy ő márpedig nem fogja feladni Fogatlant Asztridban feltámad valami....nem szerelem, ha erre számítasz, hanem tisztelet.
Utána jön ugye az a bizonyos beszélgetés a dokkoknál. Asztrid nem azt mondta Hablatynak amit hallani akart. Azt mondta, amire szüksége volt. Olyan kérdéseket tett fel neki, ami előidézte azt, hogy megszülessen egy terv a fiú fejében. A szavai önbizalmat és egy löketett adtak Hablatynak, vagyis pont, azt ami kellett neki. *taps* Jól csináltad, Szöszi!
Ez a támogató széria folytatódik a sorozatban is. Asztrid Hablaty sétapálcája lett. Na jó, ez furcsa kifejezés, de a sétapálcára szoktak az emberek támaszkodni. Vagy akkor széktámlája. Amelyik jobban tetszik. Mindig ott van vele (majdnem mindig), biztatja, tereli a helyes útra... egyszerűen egy...sétabot, vagy mankó. Kész, ennyi, Asztrid mostantól egy sétankó!
A csókjainál is, észrevettétek, hogy az első négy csókot (beleszámítva az öböli puszit) mindig akkor adta, ha Hablaty elért valamit? Először Asztrid tiszteletét, meg megtalálta a Vörös Halált; utána mert életben maradt, meg legyőzte a Vörös halált; a Gift of the Night Fury-ba mert visszahozta a sárkányokat; végül a sorozatban, mert nem változott meg, hanem megmaradt szelíd önmaga. Asztrid-sétankó pontosan tudja, hogy Hablatynak kevés sikert adott az élet, ezért "jutalomfalatkákat" add neki, ha véghez visz egyet, ezzel is megerősítve a fiúban, hogy "jól, csinálod, csináld tovább". Mint a kutyáknál (kegyetlen és erős hasonlataim vannak)
(nézd már, hogy mosolyog rá! *fangirl sóhaj*)

Nem csoda, hogy a második filmre ilyenek kapcsolatot hoztak létre. És azon sem kell csodálkozni, hogy Hablaty ilyen magabiztos lett. Öt évnyi Asztrid-sétankó támogatás után mindenki ilyen magabiztos lenne.
Amit nagyon keveset látunk, az az, hogy Hablaty támogatja Asztridot. Ez talán azért is alakult így, mert Asztrid sokkal kevésbé mutatja ki az érzéseit. Ő általában elfojtja őket és magában tartja. Nem beszél az érzéseiről. Egy példa akkor látható a sétankó-cseréből, mikor a sorozatban Hanga megjelenik és Asztrid álcázva magát a Száműzött-szigetre akar menni. Az a egyik legHiccstridesebb pillanat. Hablaty támogatja, de félti is a biztonságát. És ott van még a világrémés rész is. Ez a rész meg óriási Hablaty-sétankó! Félti Asztridnak nem csak a biztonságát, hanem az érzéseit is. Ezért csitítja Takonypócot meg az ikreket is, mert nem akarja, hogy felszakítsák a gúnyolódásukkal a lány régi sebeit.
Ők mindig ott vannak egymásnak. Mindig. Ők egy igazi, kölcsönös sétankó pár! :D


Az ő kapcsolatuk olyan erős, hogy arra nincs megfelelő szó. Ez nem egyszerű szerelem. Ez sokkal több. Hm.... lélektársak? Még ez is gyenge kifejezés. Élvezik az együtt töltött időt, kiállnak egymásért, harcolnak a másik épségéért. És tudják, hogy legyenek a másiknak sétankó, ha az érzelmileg a padlón van.
Órákon át elemezhetném a második film összes olyan jelenetét, mikor látszik közöttük ez az összhang.

De nem fogom. Sorry. Talán csak egyet:
Asztrid, mikor Hablatyra néz lejjebb engedi a vállát. Erre egyszerű a magyarázat. Én is mikor megfeszülök (meg szerintem ti is) feljebb húzzátok a vállatokat, mert az izmaitok megmerevednek. És mikor erre rájöttök, és ellazultok, akkor a vállaitok gyakorlatilag lezuhannak. Legalábbis én mindig ezt érzem. na most itt, értelem szerűen, Asztrid feszült, hisz felfegyverzett túlerővel állnak szemben, akik nem mellesleg megrögzött sárkányvadászok. De ránéz Hablatyra és PUFF! Megnyugszik. Azért, mert bízik benne, és biztonságban érzi magát, mellette. Ki a francot érdekel az az öt túlfegyverzett harcos, mikor ott van melletted az akivel ilyen kapcsolatot ápolsz?!


RÁADÁSUL:
Egy kissé át is veszik egymás szokását.
Például:
Hablaty koncentrál, és az ajkába harap:

Asztrid koncentrál, és az ajkába harap.

Szóval, ezért veri az Így neveld a sárkányodat duó és sorozat és kisfilm együttes az összes animációs és rendes filmet, de még a romantikusakat is. Nem csöpög a love-tól, hanem pontosan jó adagot add belőle. A Dreamworks minden kis részletet kidolgozott, semmit sem hagyott, csak úgy a levegőben, nem csak Hablatyra és az ő dolgaira feküdt rá, hanem minden karakterre, minden történetszálra még akkor is, ha az olyan vékony és jelentéktelennek tűnő, mint egy hajszál. De ez a film olyan mint egy ember. Sok sok, apró, de részletes alkotó elemből álló, fantasztikus teremtmény. 




(Nyár eleje óta dolgoztam ezen a cikken... háromszor töröltem az egészet....*vállvonás*most végre végeztem vele, remélem tetszett)

6 megjegyzés:

  1. Ez szuper volt! Imádom, mikor rávilágítasz dolgokra, amik nekem fel sem tűnnek...
    A DW nem véletlen van az imádottak listámon! ;)
    Szerinted Hablaty vette át Astridtól az ajakharapdálást, vagy fordítva?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem Asztrid Hablatytól! :-) ... legalábbis szerintem! :-D

      Törlés
  2. Szia Lili!

    Szerintem is NAGYON JÓ lett a cikk!!! :-D
    És pont aktuális, hiszen nemrégen beszélgetem a barátnőmmel kettőjükről!

    Megálapítás: Ők most az év legjobb szerelmespárja!! HICCSTRID 4EVER! :-D

    VálaszTörlés
  3. Csak én vettem észre, hogy az első gifen, (ahol Hablaty megpuszilja Astridot) amikor "Hablaty szája éppen oda ér Astridhoz" akkor Astrid szája is "megmozdul". Nem tudom, hogy miért de nekem ez egy kicsit fura.

    VálaszTörlés
  4. Ez mind szép és jó, de azért amikor az első film végén felébred, azért kicsit félreértelmezhető az, hogy az egész falu előtt csinálja.
    Mellesleg szerintem pont, hogy belezúgott Hablatyba csak ahogy írtad te is nehezen mutatja ki az érzelmeit. A sorozatban is észrevehető, hogy máshogy viselkedik mikor Hablattyal csak kettesben vannak és máshogy mikor a többiek is köztük vannak.
    Nekem legalábbis így miután megnéztem a teljes sorozatot ez jött le.

    VálaszTörlés