2014. május 11., vasárnap

Miért utálta Pléhpofa a sárkányokat?

Jó napot kívánok, kedves olvasók, Filozófus Lili vagyok és sikerült újra kihúzni az ágyból. Pedig nagyon szeretek jó sokáig aludni.
Már kielemeztük Hablaty karját, Asztrid frufruját (nagyon) hát most jöjjön egy újabb karakter... Pléhpofa.

Tudjuk, hogy a vikingek ősidők óta háborúban álltak a sárkányokkal. Azt is tudjuk, hogy azért mert ellopják az ételt. De vajon ez elég ok arra, hogy valaki úgy utálja a sárkányokat, mint Pléhpofa? Mert a mi törzsfőnökünk tényleg, szívből gyűlölte a sárkányokat. És ennek nem az volt az oka, hogy ellopták az ételt. Könyörgöm, majd fogunk több halat, meg tenyésztünk több birkát, esetleg jobban vigyázunk rájuk. Nem is az, hogy felgyújtották a házakat. Kérlek, legalább modernizáljuk folyamatosan a falut és fejlesztjük embereink építészeti képességeit. Nem, ő nem ezért utálta a sárkányokat.
Ő a felesége, Valka miatt utálta őket. 

Egész Hibbant-szigeten nincs még egy olyan ember akinek több és igazabb oka lenne gyűlöletet érezni a mozgó lávaköpők iránt, mint a nagyszakállú törzsfőnöknek.

HISZ ELRABOLTÁK A FELESÉGÉT!

Igen, mint ahogy azt a karakterénél is kifejtették Valkát elrabolták a sárkányok 20 évvel ezelőtt. Nos ez minden bizonnyal Pléhpofa szeme láttára történt, vagy ha nem is, hallotta. Megmenteni már nem tudta Valkát ezért egyetlen egy út volt. A bosszú. Az összes sárkányt el akarta tenni láb alól, mindegyiket meg akarta semmisíteni, hogy megbosszulja a feleségét. Ezért kereste olyan ádázul a sárkány fészket. Gyakorlatilag olyan ádázul, hogy mikor egy igen erős fényű reménysugár érkezett a bosszútól sötét elméjébe az által, hogy a fia megtalálta a sárkány fészket, a saját vére ellen fordult. Eltaszította (szó szerint) magától, kitagadta, és nem hagyta, hogy megmagyarázza a dolgot. Ha megnézitek azt a jelenetet ahol Pléhpofa Hablattyal vitatkozik két szakaszra tudjátok bontani. 
Az első az amikor Hablaty még nem említette meg a sárkány fészket. Itt a főnök még csak dühös és zavarodott. Dúl benne a harag amiért a saját fia azzal a hüllőfajjal szövetkezett ami elragadta az ő feleségét, és a fia anyját. 

A második szakasz pedig a sárkányfészek említése után van. Itt Pléhpofa gyakorlatilag...vérszomjas lesz. A fejében végre meglátja bosszúja alagútjának a végét. Végre elpusztíthatja az összes sárkányt. Annyira elvakítja ez a tudat, hogy gyakorlatilag fizikailag bántalmazza (a földre löki) és kitagadja a fiát, a saját vérét. Ha belegondolsz a körülményeket tekintve ez teljesen elfogadható viselkedés. 

Az utazás alatt (a ködben a sárkány fészek felé) gyakorlatilag ő az egyetlen aki nem fél. Bélhangos majd össze piszkítja magát, és az összes viking arcán látszik a rémület és a kétely, hogy a küldetés sikerrel jár. Kivéve Pléhpofát. Ő rajta egy csepp félelem se látszik csak az elszántság. 

Ő az aki elsőnek lép rá a Sárkányfészek földjére, ő az aki előreáll a vikingek által kitört lyukba, és ő az aki a legtöbb sárkányt akarja a pokolba juttatni. 
Hölgyeim és uraim, ha egy igazán bosszúszomjas karaktert akarnak látni, nyugodt szívvel ajánlom Termetes Pléhpofát, az Így neveld a sárkányodból. 
Még akkor is ott van ez a bosszú vágy, mikor megjelenik a Vörös Halál. Mindenkit elküld a sziget túl oldalára, de ő mindenképp maradni akar. Igaz, a törzsfőnöki kötelességei ezt megkövetelik, de kötelesség ide vagy oda, ha én lennék a helyébe, behúzott nyakkal loholnék arra a bizonyos másik oldalra. De ő nem. A bosszú az bosszú, és Pléhpofa nem nyugszik míg az övé be nem teljesül. 

Aztán persze minden megváltozik. Ugyanis a sárkányok egyenlítenek. Elrabolták a feleségét, de megmentették a fiát és az egész népét. Így az állás majdnem hogy döntetlen.

És bár félig meddig megbocsájt, azért, ha már bosszú nem is, de egy kis harag még mindig bujkál benne, ami a sorozat első évadjában figyelhető meg. Miért nincsen Pléhpofának még mindig sárkánya? Miért? Mert még mindig haragszik egy kicsit rájuk. Elviseli őket a falujában, talán még kedveli is őket, de nem felejtette el, hogy mit tettek a feleségével. Ezért sem volt egészen a hetedik részig sárkánya. És ezért is hallgatott olyan gyakran Penész szavára, hogy a sárkányok vadak. Mert ő pontosan tudta ezt. Hogy milyen vadak tudnak lenni.



Szóval, ennyi lett volna Pléhpofa kielemzése. Remélem élveztétek.

Amúgy az előző cikk volt a 60. cikke a blognak!
Hogy egyik ismerősömet idézzem: "Hogy a fenébe tudtok ennyit beszélni egy filmről?" Hát mi tudunk, főleg úgy, hogy ez lassan már két film, sőt három lesz. Én örülök, hogy írhatok nektek, remélem ti is élvezitek az olvasást. :D

A legközelebbi viszont olvasásra! Sziasztok! :)

5 megjegyzés:

  1. Nagyon jó cikk lett Lili!
    Teljes mértékben egyet értek azzal amit Pléhpofa haragjáról és bosszúszomjáról írtál. De még mindig nem értem, hogy minek rabolnák el a sárkányok Valkát? Lehet hogy őket is a bosszú vezette még anno? Viszont az én elméletem az, hogy Valka már barátkozott régebben is a sárkányokkal (akik meg is kedvelték Valkát), így egy nagyobb harc során beindult a védelmező ösztönük és elrabolták Valkát nehogy baja essen a harc közben. De ha még ez is történt akkor miért nem tért vissza Valka később a falujába, a férjéhez és a fiához?
    Az az érdekes hogy minél többet tudunk meg a 2. részről annál több kérdésünk lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Zita,més én is egyetértek veled. A második felvetésed nem tartozik a lehetetlenek közé, bár én sem értem, hoyg Valka miért nem tért vissza. Reméljük majd kiderül. :) Sokan nem értik mi ez az új "osszunk meg mindent a filmről a premier előtt" hirdetéses módszer a DW-nek, de én úgy gondolom, hogy egy spoiler=kettő kérdés. Minél több a spoiler annál több a kérdés. :D

      Törlés
  2. És minél több a kérdés annál biztosabb, hogy elmész a moziba.

    VálaszTörlés
  3. nagyon jó lett a cikk, élvezet volt olvasni :) nagyon jó a fogalmazás és a gondolatok... :) szerintem am azért nem ment vissza Valka mert ő azt hitte hogy még mindig ölik a sárkányokat és miután igy megszerette őket nem viselné el a látványát...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, és lehet hogy az lesz a helyes amit te mondasz. Lehet, hogy Valka egyszer vissza ment, hogy meglesse, hogy mi történt míg távol volt, de pont akkor volt ott mikor még nem voltak békében ezért örökre feladta. Jeszus-tantusz, ezt a drámai megfogalmazást! :D

      Törlés